Spam

Co je to spam?
Spam je výraz používaný pro nevyžádanou poštu. Jako spam označujeme takovou e-mailovou komunikaci, která má obtěžující charakter jak svým obsahem, tak zejména svým množstvím. Opakem spamu je ham.

Jak se vyhnu příjmu spamu?
Velice obtížně. Obecně se dá říci, že čím déle a intenzivněji používáte svou e-mailovou adresu, tím větším "cílem" pro spam jste. Mezi základní preventivní kroky patří:

  • nepoužívat svou adresu pro registrace různých internetových služeb, které slibují výměnou za váš e-mail přístup k zajímavému obsahu
  • neuvádět svou adresu v diskusních fórech, kde není potřeba se registrovat
  • zveřejňovat adresu na stránkách s volným přístupem pouze v omezeném množství

Jak se mohu proti spamu bránit?
Nejjednodušším řešením je spam odfiltrovat už na poštovním serveru. Zde je definováno velké množství pravidel, podle kterých se určuje, zda daný e-mail je nebo není spam. Pokud máte e-mailovou schránku u AVONETu, můžete si ji zabezpečit.

Je spam legální?
V současné době dochází po celém světě k přijímání tzv. antispamových zákonů, kdy je forma elektronické pošty splňující definici spamu postavena mimo zákon. Bohužel, tyto zákony jsou prozatím velmi nedokonalé a jejich vymahatelnost je zatím nejistá. V současné době je rozesílání nevyžádané pošty nelegální i v České republice.

Jaké plyne riziko z rozesílání spamu?
Kromě morálního odsouzení vám hrozí zařazení vaší IP adresy a domény na seznam odesílatelů, od nichž je všechna pošta automaticky zahazována, protože se předpokládá, že jde o spam. Dále vám za rozesílání takovýchto zásilek (byť nevědomky) hrozí blokace internetového připojení.

Kdo jsou to spammeři?
Spammeři jsou lidé nebo organizace, kteří za úplatu nebo nevědomky rozesílají nevyžádanou elektronickou poštu. Využívají svého připojení do internetu k tomu, aby oslovili maximální možné množství připojených lidí či organizací komerčními nabídkami.

Mohu se stát spammerem?
Bohužel, často ano. Stačí, aby byl počítač napaden virem, spywarem, rootkitem nebo trojským koněm. Ten bez vědomí uživatele může rozesílat spam. Napadení je obvykle důsledkem špatně zabezpečeného počítače. Druhým, méně častým způsobem je zneužití vlastního poštovního serveru zákazníka, které se nazývá SMTP open relay. Obvykle je důsledkem chybné konfigurace poštovních serverů, některé jednoduché servery jsou dokonce tímto způsobem standardně nakonfigurované (WinProxy).

Byl jsem napaden virem, spywarem, rootkitem nebo trojským koněm. Jak jej mám odstranit?
Návody naleznete např. na stránkách www.viry.cz, www.spyware.cz, www.rootkit.cz. Pokud odstranění sami nezvládnete, je možné kontaktovat Technickou podporu pro řešení této situace.

Jak zjistím, že nerozesílám spam?
To, že spam generujete, zjistíte podle neobvykle velkého množství dat, které prochází skrz vaši internetovou přípojku.

Na internetové adrese http://rbls.org si můžete zjistit, jste-li evidováni v seznamu spammerů. Stačí zadat vaši veřejnou IP adresu do formulářového políčka a stisknout tlačítko "search rbls". Objeví se tabulka serverů s RBL seznamy. Podle barvy můžete zjistit zda jste nebo nejste evidováni jako spammer.

  • zelená - nejste evidován jako spammer
  • červená - jste evidován jako spammer
  • žlutá - stav se nepodařilo zjistit
  • bílá - server neodpovídá na dotaz

Pokud provozujete vlastní poštovní server, můžete si jej otestovat na Open Relay např. na adrese www.abuse.net/relay.html. Do kolonky "Address to test" vložíte svou IP adresu a odešlete tlačítkem "Test for relay". Pokud bude detekováno, že na vložené adrese je funkční poštovní server, proběhne řada testů a o jejich výsledcích budete vzápětí informováni.

 

Co můžeme zlepšit?

  

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.