Zabezpečení elektronické pošty

Funkce antispam filtru

Antispam filtr funguje na základě analýzy obsahu mailu. Kontrolují se různé příznaky a mail dostává "trestné" body. V případě, že obodování překročí určitou hranici, je mail označen za spam. Je zřejmé, že tato kontrola nemůže fungovat zcela 100%. Někdy se stane, že některý mail je označen za spam, i když to není pravda. Obvykle je to tím, že odesílatel nedodržuje běžná pravidla korespondence nebo se jeho poštovní server nachází na mezinárodním seznamu poštovních serverů, ze kterých se rozesílají spamy. Na druhou stranu někdy projde i mail, který je spamem, ale nezíská dostatečný počet bodů. Účinnost filtru, které používáme v současné době, se pohybuje kolem 95%. Tato hodnota se může samozřejmě měnit. Antispamová kontrola se standardně provádí pouze u zásilek, jejichž velikost je menší, než cca 256 kB.

V antispam filtru je možno definovat tzv. blacklisty a whitelisty. Na whitelist se umisťují adresy, ze kterých přicházejí chtěné maily, ale jsou často zadržovány. Na blacklist pak adresy, ze kterých přichází spam, který není odhalen automatickým systémem. Adresy odesilatelů u spamu však bývají obvykle náhodně, takže význam blacklistu je jen malý.

Bílá listina (whitelist)

Seznam e-mailových adres, jejichž zprávy chcete dostat vždy, za všech okolností. Výhodná v případě, že zprávy od konkrétního odesílatele jsou často omylem zachycovány filtrem.

Černá listina (blacklist)

Seznam e-mailových adres, od nichž nechcete za žádných okolností zprávy dostávat. V dnešní době už ztrácí praktický význam, protože adresy, z nichž přicházejí nevyžádané zprávy, jsou ve většině případů podvržené a automaticky generované.

Nastavené citlivosti filtru

Pokud máte pocit, že filtr zachytává příliš mnoho korektních zpráv nebo naopak nezachytává některé nechtěné zprávy, můžete ladit účinnost filtru. Standardní nastavení je na hodnotě "Střední" pokud účinnost zvýšíte, bude zachycováno více zpráv a naopak. Podrobnější popis nastavení Antispamu je uveden v návodu ke službě AVONET Webmail.

Zabezpečená e-mailová schránka AVONET

Nabízíme e-mailovou schránku Mailbox s vysokou mírou zabezpečení.

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.