Nastavení domácí WiFi sítě

Předně je potřeba zmínit, že nejlepší kvality připojení získáte vždy přes síťový kabel. Kde je to tedy možné, použijte připojení síťovým kabelem přímo k routeru nebo jinému přístupovému bodu. Pokud to není možné nebo žádoucí, přichází na řadu vytvoření domácí WiFi sítě pro připojení zařízení ve vaší domácnosti. Nejdůležitější je Vhodně router umístit, Nastavit silné heslo a Využívat vlastností 2,4 GHz a 5 GHz frekvencí. Samozřejmostí je pak mít kvalitní router. Při výběru routeru je nutné rozumět označení rychlostí na krabici (například 1733 Mb/s), které udávájí teoretickou součtovou rychlost pro obě pásma v laboratorních podmínkách bez jakéhokoli zarušení. Reálně dosahované rychlost v praxi jsou výrazně nižší.

Kam umístit Wi-Fi router?

Pozice routeru je nejdůležitějším faktorem. Již z technologie připojení bude WiFi dosahovat menší rychlosti, než kabelové připojení. Správným umístěním dokážete tento pokles minimalizovat. Kvalitu signálu WiFi negativně ovlivňují různé překážky, jako jsou zdi, nábytek, velké předměty nebo předměty z kovu. Významným rušitelem kvality signálu jsou také jiné sítě od sousedů nad, pod a ve vedlejších bytech. Pokud máte více místnosti, kde se připojujete k internetu, doporučujeme vám router umístit do prostřední, případně pak do té, kde vyžadujete nejsilnější připojení. Se správným umístěním routeru vám pomůže také krátké video níže.

 

Nastavte si silné heslo

Čím více zařízení je k routeru a potažmo k vaší internetové lince připojeno, tím slabší bude signál a rychlost pro každé zařízení. Proto je nutné, aby se k vaší domácí síti nepřipojil nikdo cizí. Nejčastěji se jedná o sousedy, ať už dobrovolně či nedobrovolně. Pokud máte router zakoupený nebo v pronájmu přímo od nás, obdržíte vždy společně s ním také konfigurační data, kde je již silné heslo vytvořeno. Můžete si jej však kdykoli změnit. Návod, jak změnit heslo na routeru najdete opět ve videu níže.

 

Rozdíly mezi frekvencí 2,4 GHz a 5 GHz

Zjednodušeně si můžeme rozdíl mezi těmito frekvencemi vysvětlit názorně:
2,4 GHz má větší dosah, ale je více náchylná na rušení a má výrazně nižší přenosovou rychlost (reálně do 30 Mb/s)
5 GHz má nižší dosah ale nabízí výrazně vyšší přenosovou rychlost (reálně 200 - 600 Mb/s). Pozor, ne všechny zařízení tuto frekvenci podporují. Například levnější mobily, starší notebooky atp.

Lepší routery, například námi doporočený a prodávaný TP-Link Archer C6, umí pracovat s oběma frekvencemi zároveň. Abyste mohli mít situaci pod kontrolou, můžete si v routeru založit dvě sítě a rozlišit je v názvu, abyste věděli, ke které jste připojeni. Zařízení, které máte ve stejné místnosti a vyžadujete maximální rychlost a kvalitu připojení pak připojte k síti 5 GHz. Naopak zařízení, u kterých vyžadujete připojení v co největším prostoru a rychlost je až druhořadá, zvolte frekvenci 2,4 GHz.
Tyto rady jsou obecné a mohou se lišít v závislosti na vašich konkrétních místních podmínkách.

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.