Internet DSL a Optical (pevná síť CETIN)

Co je to CETIN?
CETIN a.s. je česká společnost a jeden z největších poskytovatelů služeb telekomunikační infrastruktury v regionu. Svou síť velkoobchodně nabízí českým poskytovatelům připojení k internetu jako je AVONET.

Co je to Optical internet?
Jde o nabídku internetového připojení prostřednictvím optické sítě společnosti CETIN a.s. Jeho dostupnost se postupně rozšiřuje, ale zatím se ani zdaleka nevyrovná dostupnosti metalického DSL internetu.

Co je to DSL internet?
DSL (anglicky Digital Subscriber Line) je technologie, která umožňuje využít stávající účastnické telefonní vedení pro vysokorychlostní přenos dat.  Jednotlivé typy DSL se liší v používaném frekvenčním pásmu, maximální rychlosti a dosahu. Obecně platí, že čím větší vzdálenost od ústředny nebo méně kvalitní vedení, tím nižší maximální dosažitelná rychlost. Soubor všech různých typů jako ADSL, VDSL, atd. se často obecně označuje xDSL.

DSL internet je tedy připojení k internetu přes kabely pevné telefonní linky zakončené tzv. účastnickou zásuvkou, do které se připojí modem. Samotná telefonní linka nemusí být pro fungování internetu aktivní a proto se nemusíte bát žádných dalších poplatků.

Proč si vybrat DSL internet?
Hlavní důvodem je jeho dostupnost po celé ČR. Ve většině domů i bytů jsou kabely z historických důvodů již zavedeny. V nových stavbách může být internet veden již i optickými kabely, v takovém případě mluvíme o Optical internetu. Na rozdíl od bezdrátového připojení nepodléhá DSL ani Optical internet negativním vlivům počasí a vyniká velmi nízkou odezvou, což ocení především hráči akčních online her. V bytě se pak k modemu s WiFi můžete připojit i bezdrátově např. vaším telefonem či notebookem.

Budete u mě muset vrtat?
Nebudeme, využijeme kabely pevné linky, kterou již doma máte natažené. Výjimkou jsou případy, kdy budete mít zájem chybějící kabeláž do domu dovést, případně obnovit přetrhané kabely. Pokud si nejste jistí, jestli jsou u vás kabely dostupné či neporušené, kontaktujte nás. Zajistíme technika, který situaci na místě prověří a navrhne řešení.

Při rekonstrukci domu jsem odstřihl(a) telefonní kabel, mohu mít DSL internet?
Telefonní vedení, které vám nepatří, byste neměl(a) ničit. Před připojením DSL bude nutné vedení opravit/obnovit, což může vyžadovat nějakou investici.

Proč VDSL nahrazuje ADSL?
ADSL patří minulosti. Zákazníci masivně přechází na modernejší technologii VDSL. Podmínkou je VDSL modem.

Jak rychle mi DSL nebo Optical internet skutečně pojede?
Reálně dostupnou rychlost vám vždy změří technik na místě při aktivaci. Pokud bude z technologických důvodů technikem naměřená reálná rychlost výrazně nižší než deklarovaná ve smlouvě, máte možnost smlouvu bezplatně stornovat. Podrobnější vysvětlení garancí rychlostí ve smyslu nařízení EU č. 2015/2120 najdete v dokumentu Pravidla při poskytování služeb přístupu k internetu v sekci Ceníky a smlouvy.

Na čem zavisí rychlost DSL přípojky?
Reálná rychlost připojení je dána vaší vzdáleností od DSLAMu a kvalitou kabelového vedední. S rostoucí vzdáleností od DSLAMu klesá dostupná rychlost.

Jaká je aktuálně maximální rychlost DSL?
Aktuálně nabízíme jako maximum rychlost 250 Mb/s. Vyšší rychlosti vyžadují optickou síť.

Jaká je aktuálně maximální rychlost internetu Optical?
Aktuálně nabízíme jako maximum rychlost 1 Gb/s.

Co potřebuji, když chci DSL připojení?
Nutnou podmínkou je telefonní linka do vašeho bytu. Na telefonní lince nemusí být funkční (placená) hlasová služba. Pokud jste v minulosti doma měli pevný telefon, tak je vysoce pravděpodobné, že DSL připojení můžete mít.

Jakou rychlost DSL nebo Optical internetu nabízíte na mé adrese?
Všechny možnosti připojení k internetu na vaší domácí adrese zjistíte online na našem webu po zadá adresy vašeho bydliště.

Za jak dlouho mi DSL nebo Optical internet pojede?
Doba připojení k DSL internetu od podpisu smlouvy se pohybuje nejčastěji v rozmezí 1–3 pracovních dnů.

Co když mám internet od jiného poskytovatele a chci přejít k AVONETU?
Od svého současného poskytovatele si ověřovací kód účastníka(používá se zkratka OKU). Tento kód nám nahlaste buďto do poznámky v objednávce, nebo při komunikaci s pracovníkem zákaznického centra. Díky tomu bude přechod k nám plynulý a bez dočasné nefunkčnosti linky.

Mohu mít hlasovou službu od O2 a internet od AVONETU?
Ano, je to možné. Na jednom fyzickém vedení je možné provozovat hlas od jednoho operátora a internet od druhého. Lidé si často mylně myslí, že kdyby zrušili DSL internet u O2, že přijdou o pevnou linku. 

Jaký je výpadek při přechodu DSL přípojky k AVONETU?
Minimální, cca několik minut. Při přechodu se v domluvený termín změní dodavatel. Často není nutný žádný zásah, někdy stačí vypnout a zapnout VDSL modem.

Jaké koncové zařízení dodáváte?
Aktuálně všem novým zákazníkům dodáváme router TP-Link Archer C6. Tento router je vhodný na všechny tarify s rychlostí do 1 Gb/s.

Je potřeba nějakým způsobem nastavit dodaný router?
Každý námi dodaný router je už nastaven a otestován. Stačí jej správně zapojit podle námi dodaného návodu (součást dodávky).

Router jsem připojil dle návodu, ale dlouho mu trvá, než je připojení k internetu funkční. Je to v pořádku?
Je to zcela běžný jev. Připojení routeru k internetu trvá cca 3-5 minut. Doporučujeme proto router nevypínat.

Mám vlastní DSL modem. Jak jej mám nastavit?
V modemu je potřeba nastavit následující hodnoty:

  • Protocol= PPPoE
  • Multiplexing= LLC
  • VDSL(VLAN 848) ADSL(VPI 8, VCI 48)
  • ATM QoS Type= UBR
  • IP address= Dynamic
  • Uživatelské jméno
  • Heslo

Je nezbytné použít kompatibilní model.
U některých uživatelů se používá protokol PPPoA (najdete v konfiguračních datech). U nich je třeba nastavit odlišně následující hodnoty:

  • Protocol= PPPoA
  • Multiplexing= VC-based (VC-MUX)

Jaké mohu u služby DSL nebo optical očekávat odezvy na ping?
Doba odezvy závisí na několika faktorech. Jsou to např. vytížení linky, kam odezvu měříte, k jakým technickým zařízením je vaše linka připojena aj. Můžeme uvést pouze námi naměřené průměrné odezvy na některé servery.

Server                         Odezva
www.seznam.cz         14 ms
www.google.com       34 ms

Vzhledem k tomu, že služba je zčásti poskytována na infrastruktuře CETIN a ta žádnou odezvu negarantuje, nemůžeme vám ji garantovat ani my.

 

Co můžeme zlepšit?

  

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.