Zjištění MAC adresy

Zjištění MAC adresy na počítači s Windows 10

MAC adresa je unikátní identifikátor síťového adaptéru a u připojení je často používána pro autentizaci/autorizaci uživatele/zařízení, z toho důvodu je nutno ji umět zjistit pro nahlášení na naši technickou podporu. Bližší informace o tom, co MAC adresa je, najdete ve slovníku.

Zjištění MAC adresy pomocí příkazového řádku

MAC adresu svojí síťové karty zjistíte následujícím způsobem. Spusťte si Příkazový řádek. Na klávesnici stiskněte tlačítko Start a začněte psát: příkazový řádek. Aplikace se Vám zobrazí po pár prvních písmenech, poté ji otevřete kliknutím.

Tip: lze použít klávesou zkratku Win+R. Do nově otevřeného okna napište: cmd a potvrďte klávesou Enter

mac_navod_1

Napište příkaz ipconfig /all Najděte řádek s názvem Fyzická Adresa. Adresa by měla vypadat podobně jako tato: 00-80-48-22-3d-5a.

Tip: Příkaz ipconfig /all vypíše údaje všech aktivních síťových zařízení.

Alternativou může být příkaz getmac /v, jehož výstup může být o něco přehlednější, pokud máte v zařízení více síťových adaptérů.

 

Zjištění MAC adresy pomocí vlastností připojení

Klepněte na nabídku Start, volba Nastavení, ikona Síť a internet a pokračujte kliknutím na volbu Změnit vlastnosti připojení. Pomocí posuvníku sjeďte na stránce úplně dolů a bude zde souhrn vlastností adaptéru. MAC adresa je uvedena na řádku Fyzická adresa (MAC).

mac_navod_2

 

Zjištění MAC adresy na routeru

Pokud pro připojení používáte router, pak MAC adresa bude uvedena na obalu zařízení (štítek na krabici nebo na spodní straně zařízení) nebo v administračním rozhraní zařízení na stránce s informacemi o stavu zařízení. 

mac_navod_3

Hledejte 12místné číslo v jednom z následujících tvarů:

00-80-48-22-3d-5a
00:80:48:22:3d:5a
008048223D5A
008048-223d5a
0080.4822.3d5a

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.