Pevný internet Sprint

Co je to optický internet?
Optické připojení využívá přenosu dat prostřednictvím světla vedeného optickým vláknem. Z optických kabelů (složených z optických vláken) jsou tvořeny všechny páteřní spoje i podmořské propoje kontinentů v rámci internetu.

Pro zákazníky je však nejdůležitější tzv. poslední míle, to je způsob, jakým je internet doveden od poskytovatele k zákazníkovi. O optickém internetu tedy mluvíme v případě, kdy i tato poslední míle využívá optická vlákna. Platí, že se jedná o nejspolehlivější a nejrychlejší způsob připojení k internetu.

Jaké jsou hlavní výhody optického internetu?

Pro koncové zákazníky se jedná o prakticky nejrychlejší, nejstabilnější a paradoxně často také nejlevnější způsob internetového připojení na českém trhu. Poměr cena/výkon je tak u optického připojení bezkonkurenční.

Na optické vlákno nepůsobí elektromagnetické rušení, nekoroduje a ani není na rozdíl od metalického vedení elektricky vodivé. Díky tomu, že se pro přenos dat využívá světlo, je rychlost přenosu dat přes optické vláko v obou směrech (k zákazníkovi/od zákazníka) téměř neomezená, což je obrovská výhoda do budoucna. S čím dál častějším přesunem mnoha služeb do tzv. cloudů, se rychlost nahrávání stává stejně důležitou, jako rychlost stahování dat.

Maximální dosažitelná rychlost v síti je prakticky omezena jen zařízením, ve kterém je optické vlákno zakončeno. Všechny nové lokality již stavíme na technologiích pro využití rychlosti až 1 Gb/s a postupně zrychlujeme i všechny stávající lokality.

Jaké se liší optické připojení?
Optické připojení rozlišujeme podle technologie pro přípojné vedení. Zjednodušeně jde o to, kde je optický kabel zakončen. U Avonetu se můžete setkat s těmito typy:

  • FTTH (GPON)
    Fiber to the home (optické vlákno až do bytu) je způsob, kterým aktuálně připojujeme všechny nové lokality. Optické vlákno je zakončeno až v bytě zákazníka optickou zásuvkou, do které se zapojí domácí router. K routeru se pak připojují všechna vaše zařízení (počítač, mobil, herní konzole, televize atd.). Druhá zkratka znamená Gigabit-capable Passive Optical Network (Gigabitová pasivní optická síť). Gigabitová popisuje maximální dosažitelnou rychlost v řádech až Gigabitů, pasivní pak znamená, že na trase mezi naším centrálním prvkem a optickou zásuvkou ve vašem bytě není žádné elektricky napájené zařízení a díky tomu je připojení nezávislé na dodávce elektřiny mimo Váš byt. Jedná se o to nejlepší existující řešení.
  • FTTB/FTTB-G
    Fiber to the building (vlákno do budovy). Na rozdíl od FTTH je zde optické vlákno ukončeno ve společných prostorách budovy zařízením, které je připojeno do elektrické sítě, odkud jsou do vašeho bytu vedeny běžné metalické síťové kabely. Dle technických možností umístěného zařízení lze využívat rychlost až 100 Mb/s, nebo až 1 Gb/s - tuto variantu označujeme jako FTTB-G.
  • MW
    V našem ceníku naleznete také variantu MW. V tomto případě je optické vlákno dovedeno k mikrovlnnému zařízení, které vysokokapacitním bezdrátovým spojem na krátkou vzdálenost přivádí internet přímo do domu, kde se opět využívají společné metalické rozvody. Tato varianta se využívá jen výjimečně, např. při složitějších realizacích jako připojení domů na druhé straně řeky.

Co potřebuji pro připojení k optickému internetu?

  • U technologie FTTB/FTTB-G a MW se může připojit přímo počítač, doporučujeme však využít router s WiFi, ke kterému pak připojíte jak počítač, tak další mobilní zařízení s WiFi.
  • U technologie FTTH je nutný optický převodník (ten vám dodáme při instalaci) a za něj pak můžete připojit zařízení stejně jako v případě FTTB.

Jaký si mám vybrat tarif internetu?
Tarify jsme díky dlouholetým zkušenostem připravili tak, aby si vybral každý.

  • Sprint mini
    Je určen pro nenáročné uživatele, kterým nevadí si při stahování chvíli počkat, či jednočlennou domácnost, kde jsou současně připojena jen 2-3 zařízení  (počítač, mobil, chytrá televize).
  • Sprint aktiv
    Je ideální volbou pro 95 % našich zákazníků. Nabízí nadstandardně vysokou rychlost nahrávání dat na internet (upload) 250 Mb/s. To vám nyní i do budoucna zajistí plynulý a bezproblémový chod všech moderních online služeb. Rychlost (stahování dat z internetu (download) je pak připravena pro vícečlennou domácnost i více současně připojených zařízení, Díky tomu si můžete vychutnávat videa ve vysokém rozlišení 4K i nerušené sledování televize přes internet
  • Sprint extra
    Pokud chcete něco extra, pak je tarif Sprint extra pro vás to pravé. Rychlost stahování dat až 500 Mb/s, kterou tarif nabízí, ocení především uživatelé, kteří často stahují opravdu velké množství dat a nechtějí čekat hodiny, než jim to „běžný“ internet dopřeje.
  • Sprint ultra
    Opravdu náročným zákazníkům můžeme ve vybraných lokalitách nabídnou tarif Sprint ultra s rychlostí až 1 Gb/s. Zkrátka už žádné omezování.
 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete i odmítnout.